Cofnij Email Link
+ porcje
keto focaccia ze szparagami

Focaccia ze szparagami i pomidorami

Avatar for Modern Cavegirl
Włoski klasyk w wersji keto? Czemu nie? Ta keto focaccia ze szparagami i pomidorkami udowadnia, że można! Puszyste ciasto z chrupką skórką, w którym zatopione zostały pomidorki, szparagi oraz oliwki jest wspaniałą imitacją oryginalnego ciasta i to bez węgli, drożdży i glutenu!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Rodzaj dania Przekąska
Kuchnia Włoska
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 189.46 kcal

Składniki
  

Ciasto

Dodatki (ilości według uznania)

  • 12 szt. pomidorki koktajlowe
  • 6 szt. główki szparagów
  • 10 szt. oliwki czarne lub zielone
  • kilka gałązek rozmaryn

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Suche składniki połączyć ze sobą. Jajka roztrzepać tak, aby trochę się napowietrzyły dodając pod koniec oliwę cienkim strumieniem. Następnie dodać wodę i wymieszać. Dosypać suche składniki. Wymieszać szpatułką i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto zgęstniało. Przełożyć ciasto do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Dodatki

  • Szparagi zblanszować lub podgotować w osolonej wodzie przez 3- 4 minuty. Odcedzić. Na wierzch ciasta wykładać pomidorki, szparagi oraz oliwki wciskając je lekko. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec przez ok. 30 minut. Na koniec można wierzch skropić dodatkową porcją oliwy i podpiec jeszcze pod grillem przez ok. 5 minut aż się ładnie przyrumieni.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

Inspiracją do tego dania był przepis znaleziony na tej stronie.