Cofnij Email Link
+ porcje
keto szaszłyki drobiowe

Drobiowe szaszłyki z cukinią i purée z brokuła

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszności nad pysznościami, czyli keto drobiowe szaszłyki z cukinią. Nadziewane oliwkami i zaserwowane z puree z brokuła stanowią bardzo pożywny obiad. Można je także przyrządzić na grillu, co sprawia, że są idealnym daniem na sezon wiosna - lato.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 12 minuty
Czas całkowity 27 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 237.06 kcal

Składniki
  

Szaszłyki drobiowe cukinią

  • 500 g mięso mielone z indyka
  • 12 szt. oliwki zielone
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
  • pieprz do smaku

Purée z brokuła

Sposób przygotowania
 

Szaszłyki drobiowe cukinią

  • Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Smażyć na odrobinie masła na patelni grillowej lub zgrillować tak aby się przyrumieniły i stały się elastyczne. Mięso mielone wyrobić dobrze z przyprawami. Podzielić na 12 równych części. Każdą z nich po kolei spłaszczać, na środku ułożyć oliwkę i formować kulkę. Smażyć na patelni z każdej strony po kilka minut (można także upiec na grillu). Gotowe kulki mięsne nadziewać na szpadki do szaszłyków przeplatając plastrami cukinii.

Purée z brokuła

  • Brokuła ugotować do miękkości. Odcedzić i jeszcze ciepłego przełożyć wraz z pozostałymi składnikami do malaksera. Rozdrobnić do uzyskania purée. Podawać ciepłe jako dodatek do dań mięsnych.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)