Cofnij Email Link
+ porcje
keto beza z cytrusami

Beza cytrusowa

Avatar for Modern Cavegirl
Jej wysokość keto beza cytrusowa - tego deseru nie trzeba specjalnie rekomendować, bo zachęca do spróbowania samym wyglądem i aromatem. Jeśli dodam, że porcja ma zaledwie 2 g węglowodanów netto, to chyba nikt już nie będzie oponował przed zjedzeniem kawałeczka... :)
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 55 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 228.79 kcal

Składniki
  

Blaty bezowe

Krem cytrynowy (lemon curd)

Bita śmietana

Dodatkowo

  • 10 cząstek grejpfrut do dekoracji
  • 2 łyżki skórka z limonki do dekoracji

Sposób przygotowania
 

Blaty bezowe

  • Białka ubić z solą na sztywną pianę, po czym dodawać łyżka po łyżce wybrane słodzidło. Masa musi stać się gładka i błyszcząca. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz mieszankę mąki ziemniaczanej z cream of tartar. Puszystą masę wyłożyć na papier do pieczenia formując dwa blaty o takiej samej średnicy. Piekarnik najpierw ustawić na 180 stopni, a gdy osiągnie temperaturę, wstawić blaty bezowe i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik i suszyć bezę w nagrzanym piekarniku przez kolejne 30 minut. Ostudzić.

Krem cytrynowy (lemon curd)

  • Wszystkie składniki oprócz żółtek umieścić w garnuszku i doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i wmieszać żółtka. Intensywnie mieszając gotować masę aż do zgęstnienia. Zestawić z ognia i całkiem ostudzić. Gdy krem jest zupełnie zimny ubić lekko mikserem aż masa stanie się puszysta. Przełożyć masą blaty bezowe.

Bita śmietana

  • Odrobinę mleka/ śmietanki kokosowej odlać do garnuszka, wsypać słodzidło i posypać wierzch żelatyną bądź agarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia składników (w przypadku żelatyny nie gotować, a jeśli korzystasz z agaru, to można doprowadzić do lekkiego zagotowania). Wymieszać z pozostałym mlekiem/ śmietanką kokosową. Całość przełożyć do pojemnika syfonu i solidnie schłodzić. Nabić syfon i wyciskać śmietanę na wierzch bezy. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Przed podaniem przystroić kawałkami grejpfruta i skórką z limonki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)