Jej wysokość keto beza cytrusowa - tego deseru nie trzeba specjalnie rekomendować, bo zachęca do spróbowania samym wyglądem i aromatem. Jeśli dodam, że porcja ma zaledwie 2 g węglowodanów netto, to chyba nikt już nie będzie oponował przed zjedzeniem kawałeczka... :)
1łyżeczkażelatynapłaska (w wersji wege zastąpić agarem)
Dodatkowo
10cząstekgrejpfrutdo dekoracji
2łyżkiskórka z limonkido dekoracji
Sposób przygotowania
Blaty bezowe
Białka ubić z solą na sztywną pianę, po czym dodawać łyżka po łyżce wybrane słodzidło. Masa musi stać się gładka i błyszcząca. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz mieszankę mąki ziemniaczanej z cream of tartar. Puszystą masę wyłożyć na papier do pieczenia formując dwa blaty o takiej samej średnicy. Piekarnik najpierw ustawić na 180 stopni, a gdy osiągnie temperaturę, wstawić blaty bezowe i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik i suszyć bezę w nagrzanym piekarniku przez kolejne 30 minut. Ostudzić.
Krem cytrynowy (lemon curd)
Wszystkie składniki oprócz żółtek umieścić w garnuszku i doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i wmieszać żółtka. Intensywnie mieszając gotować masę aż do zgęstnienia. Zestawić z ognia i całkiem ostudzić. Gdy krem jest zupełnie zimny ubić lekko mikserem aż masa stanie się puszysta. Przełożyć masą blaty bezowe.
Bita śmietana
Odrobinę mleka/ śmietanki kokosowej odlać do garnuszka, wsypać słodzidło i posypać wierzch żelatyną bądź agarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia składników (w przypadku żelatyny nie gotować, a jeśli korzystasz z agaru, to można doprowadzić do lekkiego zagotowania). Wymieszać z pozostałym mlekiem/ śmietanką kokosową. Całość przełożyć do pojemnika syfonu i solidnie schłodzić. Nabić syfon i wyciskać śmietanę na wierzch bezy. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Przed podaniem przystroić kawałkami grejpfruta i skórką z limonki.