Cofnij Email Link
+ porcje
Keto Green Velvet Cake

Green Velvet Cake

Avatar for Modern Cavegirl
Kolejny zielony wiosenny wypiek na tapecie, czyli Keto Green Velvet Cake z okazji Międzynarodowego Dnia Szpinaku. Dołączacie do świętowania? :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 111.85 kcal

Składniki
  

Ciasto

Krem

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Białka oddzielić od żółtek. Szpinak zblendować z olejem, ekstraktem z wanilii, barwnikiem i żółtkami. Białka ubić na sztywną masę wraz z solą, dosypując pod koniec po trochu slodzidło. Mąkę kokosową wymieszać z cream of tartar. Masę szpinakową wymieszać delikatnie z białkami, a następnie z suchymi składnikami oraz skórką cytrynową. Przełożyć do okrąglej tortownicy (ok. 18 - 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut. Ostudzić.

Krem

  • Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki kremu muszą mieć temperaturę pokojową. Słodzidło zmielić na puder. Utrzeć z olejem kokosowym. Dodać śmietanę i ubijać chwilę do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć na wierzch ciasta i udekorować borówkami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)