Pączki - w sumie nie wiadomo skąd wokół nich tyle szumu, jednak Tłusty Czwartek nie jest zaliczony jeśli nie zjesz chociażby jednego... Żeby cieszyć się powodzeniem w dalszej części roku proponuję ich zdrowszą wersję, czyli keto pączki! Przygotowane z dużo zdrowszych składników nie zrujnują zdrowia, a tradycji stanie się zadość. Polecam!
Wymieszać mąkę kokosową z gumą guar i babką płesznik. Wodę zagotować z olejem, erytrytolem i solą. Zmniejszyć gaz i dodawać po trochu suchej mieszanki ciągle mieszając aż powstanie elastyczne ciasto, które odchodzi od ścianek garnuszka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (ok. 5 - 7 minut). Po tym czasie ciasto miksować dodając jajka jedno po drugim. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cream of tartar. Miksować jeszcze przez ok 2 minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim foremki do donutów lub zwilżonymi dłońmi formować kule. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 15 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyłączyć piekarnik i pozwolić im ostygnąć w środku bez otwierania drzwiczek.
Polewa
Składniki polewy dobrze wymieszać ze sobą aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej konsystencji. Polewać wystudzone pączki.