Go Back Email Link
+ porcje
keto smażony ryż

Smażony ryż z kalafiora

Avatar for Modern Cavegirl
Keto fried rice to wariacja na temat klasycznego dania, jakim jest smażony chiński ryż. Tym razem w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną, czyli na bazie ryżu z kalafiora. Polecam!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 25 minutes
Ilość porcji 3 porcje
Kalorie 118.33 kcal

Składniki
  

  • 400 g kalafior (mniej więcej połowa średniej wielkości kalafiora)
  • 100 g por
  • 100 g groszek zielony (z mrożonki, przelany wrzątkiem)
  • 1 sztuka papryczka ostra czerwona
  • 1 gałązka szczypiorek (razem z cebulką)
  • 1 szt. jajka
  • 2 łyżki olej sezamowy
  • 2 łyżki aminokwasy kokosowe (patrz tekst powyżej)
  • 1 ząbek czosnek
  • 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
  • 1 szczypta pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania
 

  • Kalafiora rozdrobnić w malakserze do uzyskania kawałeczków wielkości ziaren ryżu. Odstawić. Pora, papryczkę i szczypiorek z cebulką pokroić na podobnej wielkości kawałki. Na patelni rozgrzać olej sezamowy i podsmażyć przez ok 3- 4 minuty dodając zblanszowany groszek. Dorzucić ryż z kalafiora, dobrze wymieszać. Dodać aminokwasy kokosowe, zmniejszyć ogień i dusić przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Jeśli warzywa puszczą dużo wody, to należy ją odparować. Jajko rozbełtać. Gdy kalafior zmięknie, odsunąć go na jedną połowę patelni, a na drugą wylać jajko. Mieszać w celu uzyskania konsystencji jak na jajecznicę. Po chwili wymieszać wszystko. Posolić i popieprzyć do smaku. Można posypać dodatkową porcją szczypiorku.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu