Keto torcik szampański to szybkie ciasto bez pieczenia na spodzie z orzechów i tahini. Piankowe wnętrze zrobione jest z jogurtów kokosowych i zwieńczone galaretką szampańską. W smaku lekkie i orzeźwiające, mimo, że poszła do niego prawie cała butelka szampana!
Wszystkie składniki spodu rozdrobnić w malakserze w celu uzyskania konsystencji pasty. Jeśli jest zbyt sucha, dodać jeszcze odrobinę tahini. Okrągłą foremkę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Spód pokryć masą orzechową z tahini.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wina musującego, po czym podgrzać do pełnego rozpuszczenia. Mleko kokosowe ubić mikserem na lekko puszystą masę. dodać jogurty kokosowe i stewię. Połączyć masę z rozpuszczoną żelatyną oraz pozostałą częścią wina musującego. Tężejącą masę wylać na spód z orzechów. Włożyć do lodówki.
Przygotować galaretkę szampańską: żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wina musującego, podgrzać do rozpuszczenia, wlać pozostałą część wina musującego i dosłodzić stewią. Gdy masa jogurtowa już stężeje wylać galaretkę szampańską na wierzch i schłodzić w lodówce przez ok. 2 h.