Cofnij Email Link
+ porcje
keto torcik szampański

Torcik szampański

Avatar for Modern Cavegirl
Keto torcik szampański to szybkie ciasto bez pieczenia na spodzie z orzechów i tahini. Piankowe wnętrze zrobione jest z jogurtów kokosowych i zwieńczone galaretką szampańską. W smaku lekkie i orzeźwiające, mimo, że poszła do niego prawie cała butelka szampana!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas całkowity 2 godziny 25 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 261.15 kcal

Składniki
  

Nadzienie jogurtowe

Galaretka szampańska

  • 2 szklanki wino musujące wytrawne lub półwytrawne
  • 8 łyżeczek żelatyna
  • 10 kropli stewia w płynie lub więcej/mniej wg uznania

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki spodu rozdrobnić w malakserze w celu uzyskania konsystencji pasty. Jeśli jest zbyt sucha, dodać jeszcze odrobinę tahini. Okrągłą foremkę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Spód pokryć masą orzechową z tahini.
  • Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wina musującego, po czym podgrzać do pełnego rozpuszczenia. Mleko kokosowe ubić mikserem na lekko puszystą masę. dodać jogurty kokosowe i stewię. Połączyć masę z rozpuszczoną żelatyną oraz pozostałą częścią wina musującego. Tężejącą masę wylać na spód z orzechów. Włożyć do lodówki.
  • Przygotować galaretkę szampańską: żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wina musującego, podgrzać do rozpuszczenia, wlać pozostałą część wina musującego i dosłodzić stewią. Gdy masa jogurtowa już stężeje wylać galaretkę szampańską na wierzch i schłodzić w lodówce przez ok. 2 h.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)