Cofnij Email Link
+ porcje
Migdałowo- kokosowy tort Rafaello

Tort Rafaello

Avatar for Modern Cavegirl
Powiew tropików w środku zimy, czyli wariacja na temat pralinek Rafaello w wersji tortu zgodnego z dietą Keto, Paleo i LowCarb. Cudowne połączenie kokosa i migdałów.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 3 godziny
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 342.17 kcal

Składniki
  

Ciasto

Krem

  • 2 opakowania jogurt kokosowy każde po 160 gram; w temperaturze pokojowej lub śmietanka kokosowa (stała część po schłodzeniu puszki mleka kokosowego)
  • 1/2 szklanki nierafinowany olej kokosowy w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
  • 1 łyżeczka ekstrakt migdałowy jeśli nie liczysz węglowodanów można zastąpić amaretto
  • 1 łyżeczka żelatyna rozpuszczona w łyżce zimnej wody, a potem wymieszana z łyżką gorącej wody; w wersji wege zastąpić agarem

Dekoracja

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza w termoobiegu. Wymieszaj suche składniki ciasta. Oddziel białka od żółtek. Olej kokosowy utrzyj z erytrytolem na białą puszystą masę, dodając po kolei żółtka oraz wodę i mus kokosowy. Białka ubij na sztywno i delikatnie dodaj do masy z żółtkami. Wmieszaj delikatnie suche składniki. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i włóż do piekarnika na ok. 20 minut. Upiecz na złoto i ostudź. Przekrój ciasto na pół tak, aby uzyskać dwa blaty.

Krem

  • Ubij olej kokosowy z erytrytolem, po czym stopniowo dodawaj jogurt kokosowy. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, bo inaczej krem się zważy. Na koniec dodaj ekstrakt migdałowy oraz rozpuszczoną żelatynę. 3/4 kremu wyłóż na spód ciasta i przykryj górnym blatem. Rozsmaruj po wierzchu pozostałą część kremu. Wiórki kokosowe podpraż chwilę na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Posyp wiórkami wierzch ciasta. Wstaw do lodówki do pełnego stężenia na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)