Cofnij Email Link
+ porcje
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym

Rolada szpinakowa z łososiem (bez nabiału)

Avatar for Modern Cavegirl
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym w nowym, beznabiałowym wydaniu. Dobra opcja imprezowa dla wszystkich na diecie Paleo oraz Keto i LowCarb bez nabiału.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 69.57 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Rozdzielić żółtka od białek. Szpinak zblendować z żółtkami, czosnkiem i przyprawami. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą szpinakową. Wyłożyć na płaską formę do pieczenia formując placek o wymiarach ok. 35 x 30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez 12- 15 minut aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wstępnie uformować kształt rolady i w takiej formie ostudzić.
  • W międzyczasie ugotować kalafiora na parze. Nadal gorącego kalafiora odcisnąć z nadmiaru wody uważając, żeby się nie poparzyć. Zblendować go na gładką masę podsypując po trochu żelatynę w proszku. Na koniec dodać sok z cytryny oraz jogurt kokosowy i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczone ciasto szpinakowe rozpłaszczyć, smarować "serkiem" z kalafiora, a następnie połowę wyłożyć wędzonym łososiem. Zwijać formując ścisłą roladę. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzoną roladę kroić ostrym nożem na krążki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)