Cofnij Email Link
+ porcje
zakwas buraczany

Zakwas buraczany

Avatar for Modern Cavegirl
Piękny rubinowy zakwas z buraków to podstawa wigilijnego barszczu. Właściwie sam się robi, jednak trzeba pamiętać nastawić go z odpowiednim wyprzedzeniem i doglądać od czasu do czasu. Odwdzięczy się jednak wspaniale wzbogacając smak barszczu.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas całkowity 14 minuty
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 1 litr
Kalorie 285.07 kcal

Składniki
  

  • 2 szt. buraki duże
  • kilka ząbków czosnek
  • kilka ziaren ziele angielskie
  • kilka liście laurowe
  • 1 litr woda przegotowana lekko ciepła
  • 1 łyżka sól himalajska, kłodawska lub morska

Sposób przygotowania
 

  • Buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w dużym słoju. Czosnek obrać, przekroić każdy ząbek na pół, dorzucić do buraków razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Zalać wodą wymieszaną z solą. Słoik przykryć gazą i zabezpieczyć gumką.
  • Postawić w ciepłym miejscu (czym cieplej tym szybciej zajdzie proces fermentacji). Codziennie mieszać zakwas drewnianą łyżką i zbierać szumowinę z wierzchu. Po kilku - kilkunastu dniach zakwas powinien nabrać intensywnego koloru i mocniejszego smaku. Przelać do butelek i do momentu spożycia przechowywać w lodówce.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

  1. Powyższa kalkulacja wartości odżywczych odnosi się do całego nastawu wliczając buraki. Końcowa zawartość węglowodanów w samym płynie będzie dużo niższa. Niestety ciężko jest ją oszacować, gdyż zależy to od wielu czynników, w tym przede wszystkim postępu procesu fermentacji. Jeśli Wasz zakwas wyszedł intensywny i kwaskowy w smaku, to większa część cukru została skonsumowana przez bakterie probiotyczne i jest on bezpieczny do konsumpcji na diecie ketogenicznej. Zawartość węglowodanów w zakwasie z buraków z reguły oscyluje wokół 1,5-4 g na 100 ml.