Cofnij Email Link
+ porcje
bułki z kalafiora z pastą z awokado

Bułki z kalafiora z pastą jajeczną z awokado

Avatar for Modern Cavegirl
Bułki z kalafiora z pastą jajeczną z awokado, czyli pomysł na weekendowe Keto śniadanie. Pastę można zrobić w kilka minut, trochę więcej pracy wymagają bułeczki, ale i one nie są specjalnie skomplikowane. Ich plusem jest to, że można je zabrać na wynos. Jak pogoda dopisze, to czemu nie zorganizować śniadania w plenerze?
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina 45 minuty
Rodzaj dania Śniadanie
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 6 bułeczek
Kalorie 163.42 kcal

Składniki
  

Bułeczki z kalafiora

Pasta jajeczna z awokado

Sposób przygotowania
 

  • Kalafiora podzielić na małe kawałki i zblendować razem z jajkami na gładką masę. Dodać mąkę kokosową, łupiny babki płesznik, sól, sodę oraz ulubione przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę do zgęstnienia. Potem formować małe bułeczki i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut lub do przyrumienienia. Ostudzić.
  • W międzyczasie jajka ugotować na półtwardo. Wydrążyć miąższ z awokado i zmiksować je z ugotowanymi jajkami na gładką masę. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt zbita, to można dodać trochę majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Smarować bułeczki po wystudzeniu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)