Paleo wariacja na temat klasycznego amerykańskiego dania, jakim są burgery. Tym razem jest to chicken burger, w dodatku włożony pomiędzy dwa kawałki smażonych plantanów zamiast bułki. Zupełnie inaczej, ale jakże smacznie! Polecam!
Plantany obrać zgodnie z instrukcją powyżej, pokroić ukośnie na 2-2,5-centymetrowe kawałki. Smażyć z obu stron na oleju kokosowym, po czym zmiażdżyć pomiędzy dwoma talerzami i powstałe placki jeszcze raz przesmażyć z obu stron.
Burgery drobiowe
Zmielone mięso z kurczaka wymieszać z drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Smażyć małe burgery z obu stron na rumiano.
Guacamole
Zmiksować wszystkie składniki oprócz cebuli i papryczki na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem, dorzucić drobno posiekaną cebulę oraz- według uznania- ostrą papryczkę.
Dwa kawałki tostones przekładać rucolą, burgerem i guacamole. Jeść rękoma, bo inaczej się nie da. :)