Cofnij Email Link
+ porcje
Paleo tort misz masz

Paleo Tort Misz- masz

Avatar for Modern Cavegirl
Smaczny letni torcik z dwóch rodzajów ciasta przekładany konfiturą z malin oraz kremem z banana i awokado. Intensywny kolor maliny i mango użytych jako dekoracja pięknie podkreśla letni charakter całości.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 35 minuty
Czas całkowity 3 godziny 35 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 310.56 kcal

Składniki
  

Ciasto marchewkowe:

Brownie z cukinii:

Konfitura z malin:

Krem bananowy z awokado:

  • 1 szt. awokado miękkie
  • 1 szt. banan dojrzały
  • 2 łyżki kakao w proszku

Polewa czekoladowa:

Dekoracja:

  • 8 szt. maliny
  • 0,5 mango pokrojonego w plastry

Sposób przygotowania
 

Ciasto marchewkowe

  • Piekarnik rozgrzej do 160°C z termoobiegiem. Wymieszaj w misce suche składniki. Następnie dodaj jajka, olej kokosowy i sok z cytryny i ubijaj mikserem aż do uzyskania gładkiej masy. Wmieszaj dobrze startą marchewkę. Przełóż masę do foremki o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut na złoty kolor, po czym ostudź.

Brownie z cukinii:

  • Zblenduj dokładnie wszystkie składniki poza cukinią. Do powstałej masy dodaj startą cukinię i dokładnie wymieszaj. Przełóż do drugiej foremki o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika obok ciasta marchewkowego i piecz także ok. 35 minut aż do suchego patyczka. Ostudź.

Konfitura z malin:

  • Maliny podlej odrobiną wody i zagotuj w rondelku. Gotuj jeszcze przez chwilę aż część płynu odparuje. Dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści. Następnie dodaj kuzu wymieszane z zimną wodą i doprowadź ponownie do wrzenia. Zdejmij z ognia i gdy masa będzie nadal gorąca, ale już nie wrząca posyp ją po powierzchni łyżeczką żelatyny. Po chwili żelatyna się rozpuści. Wymieszaj dokładnie tak, żeby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Ostudź. Po ostudzeniu masa powinna mieć w miarę gęstą konsystencję (jak konfitura). Jeśli tak nie jest być może trzeba dodać jeszcze odrobinę żelatyny. W tym celu rozpuść dodatkową porcję żelatyny w odrobinie zimnej wody i podgrzanej w odrobinie masy malinowej, a następnie wymieszaj z resztą masy.

Krem z awokado i banana:

  • Zblenduj wszystkie składniki blenderem na aksamitną masę. Podziel na dwie porcje i wstaw do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Gotowe blaty ciasta przełóż konfiturą i kremem.

Polewa czekoladowa:

  • Czekoladę rozpuść w rondelku na bardzo małym ogniu (na kuchence indukcyjnej na numerze 2) lub w kąpieli wodnej. Dodaj gęstego mleka kokosowego i dobrze wymieszaj. Jeszcze lekko płynną masą nałóż na górę i boki złożonego tortu. Udekoruj plastrami mango i malinami. Włóż do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na noc, żeby wszystkie smaki się dobrze połączyły. Voila!
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

Adnotacje do przepisu:
  1. Kuzu to skrobia z japońskiej rośliny o tej samej nazwie, posiadająca wiele właściwości zdrowotnych. Używam jej często do zagęszczania.
  2. Konsystencja konfitury z malin zależy od wielu czynników. Jeśli zrobiona przez Ciebie konfitura nie ma odpowiedniej konsystencji, spróbuj dodać więcej żelatyny gdy jest za rzadka (zgodnie z opisem) lub gorącej wody gdy jest za gęsta.
  3. Oba ciasta piekłam równocześnie na tym samym poziomie w piekarniku przy użyciu termoobiegu. Czas przygotowania jest podany dla tej właśnie opcji. Jeśli będziesz piec je osobno, czas odpowiednio się wydłuży.