Cofnij Email Link
+ porcje
keto zupa drobiowo- śmietanowa

Zupa drobiowo- śmietanowa

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszna i rozgrzewająca zupa, to to, co zimą tygryski lubią najbardziej. :) Dzisiaj prezentuję lekką i pożywną keto zupę drobiowo - śmietanową.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Rodzaj dania Zupa
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 142.9 kcal

Składniki
  

  • 400 g pierś z kurczaka
  • 2 łyżki masło klarowane
  • 2 szt. papryczka ostra drobno posiekana
  • 2 łodygi seler naciowy pokrojonego w drobne plasterki
  • 2 sztuki dymka ze szczypiorkiem pokrojonej w drobną kostkę
  • 100 g groszek zielony
  • 1 opakowanie śmietana kokosowa kwaśnej, PlantOn Sour Creamo
  • 1,5 l bulion drobiowy tłustego
  • 1 opakowanie makaron shirataki (200 g makaronu po odsączeniu zalewy)
  • 1 łyżeczka sól himalajska, kłodawska lub morska - do smaku
  • 1 szczyptę pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Pierś kurczaka pokroić w niewielką kostkę. Masło rozgrzać w garnku. Podsmażyć kurczaka na maśle aż się zetnie. Dodać drobno pokrojone ostre papryczki, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i seler naciowy. Dusić przez 3 minuty, po czym zalać bulionem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dorzucić groszek oraz pokrojony na mniejsze kawałki makaron shirataki. Gotować przez ok. 10 minut. Śmietanę zahartować gorącym bulionem, po czym wlać ją do zupy. Wymieszać. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Serwować na gorąco.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu