Cofnij Email Link
+ porcje
keto ciasto z nadzieniem czekoladowym

Tarta intensywnie czekoladowa

Avatar for Modern Cavegirl
Moc czekolady w postaci tarty, czyli keto tarta intensywnie czekoladowa. No tego smaku nie trzeba chyba specjalnie reklamować... :) Z dedykacją dla wszystkich czekoladożerców. :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 327.91 kcal

Składniki
  

Spód do tarty

Nadzienie

Sposób przygotowania
 

Spód do tarty

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i ucierać do uzyskania masy o jednorodnej strukturze. Masą wylepić dno formy do tarty (u mnie prostokątna o wymiarach 35 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez ok. 30 minut. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół przez ok. 15 minut. Schłodzić.

Nadzienie

  • Mleko kokosowe umieścić w garnuszku razem z wodą, dodać agar i dokładnie wymieszać. Zagotować masę, po czym zdjąć z palnika. Ostudzić przez chwilę. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, trochę wiórków zostawić do dekoracji. Do nadal gorącej masy wrzucić pokrojoną czekoladę i wymieszać do pełnego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do ostudzenia. Jeszcze lekko płynną masę wylać na spód tarty. Posypać wierzch pozostałymi wiórkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (ok. 20 - 30 minut).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu