Wielkanocne przygotowania czas zacząć... Na pierwszy ogień idzie słodki przebój wielkanocnych stołów, tym razem nie tylko w wersji niskowęglowodanowej, ale i w pełni roślinny - keto wegański mazurek.
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i utrzeć na gładkie ciasto. Formę to tarty ( u mnie okrągła o średnicy 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wylepić ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 12 - 15 minut aż brzegi lekko się przyrumienią. Ostudzić.
Nadzienie
Allulozę, ekstrakt z wanilii i mleko kokosowe umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 11 minut cały czas mieszając. Masa powinna trochę zgęstnieć i zmienić kolor na beżowy. Lekko ostudzić, po czym dodać 80 g oleju kokosowego. W międzyczasie, w osobnym garnuszku lub w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z pozostałym olejem kokosowym. Gdy masa kajmakowa zgęstnieje, ale nadal będzie płynna, wylać ją na spód. Na wierzchu masy wylewać czekoladę formując okręgi jeden obok drugiego. Nożem wykonać kilka ruchów ze środka mazurka w stronę brzegów tak, aby powstał atrakcyjny wzór. Wstawić do lodówki, żeby masy dobrze zastygły (min. 2 h, najlepiej na całą noc)