Cofnij Email Link
+ porcje
keto wegański mazurek

Wegański mazurek

Avatar for Modern Cavegirl
Wielkanocne przygotowania czas zacząć... Na pierwszy ogień idzie słodki przebój wielkanocnych stołów, tym razem nie tylko w wersji niskowęglowodanowej, ale i w pełni roślinny - keto wegański mazurek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 26 minuty
Czas całkowity 41 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 223.45 kcal

Składniki
  

Spód tarty - wegański

Sposób przygotowania
 

Spód tarty - wegański

  • Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i utrzeć na gładkie ciasto. Formę to tarty ( u mnie okrągła o średnicy 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wylepić ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 12 - 15 minut aż brzegi lekko się przyrumienią. Ostudzić.

Nadzienie

  • Allulozę, ekstrakt z wanilii i mleko kokosowe umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 11 minut cały czas mieszając. Masa powinna trochę zgęstnieć i zmienić kolor na beżowy. Lekko ostudzić, po czym dodać 80 g oleju kokosowego. W międzyczasie, w osobnym garnuszku lub w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z pozostałym olejem kokosowym. Gdy masa kajmakowa zgęstnieje, ale nadal będzie płynna, wylać ją na spód. Na wierzchu masy wylewać czekoladę formując okręgi jeden obok drugiego. Nożem wykonać kilka ruchów ze środka mazurka w stronę brzegów tak, aby powstał atrakcyjny wzór. Wstawić do lodówki, żeby masy dobrze zastygły (min. 2 h, najlepiej na całą noc)
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)