Cofnij Email Link
+ porcje
keto pascha kokosowa

Pascha kokosowa

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszna i kremowa, pełna bakalii i orzechów, z nutą różaną, a do tego bezmleczna - oto keto pascha kokosowa. Najlepsza, mimo, że jedyna jaką jadłam... :P Koniecznie do wypróbowania na Wielkanoc!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas oczekiwania 5 godziny
Czas całkowity 15 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 268.23 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Rodzynki i skórkę pomarańczową zalać rumem, odstawić na bok. Jajka rozbełtać ze 150 g śmietany kokosowej. Mleko zagotować w garnuszku i wlać do niego masę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia, aż jajka się zetną i oddzieli się "serwatka". Wyłożony serwetką durszlak ustawić na misce i wlać doń masę. Odstawić na kilka godzin, aby masa solidnie się odsączyła.
  • Masło lub olej kokosowy utrzeć z allulozą na puszystą masę. Dodawać po łyżce "kokosowego twarożku" i ucierać dalej do wyczerpania masy twarogowej. Na koniec dodać także wodę różaną i pozostałą ilość śmietany kokosowej (tylko jeśli korzystasz z masła klarowanego). Następnie dodaj wszystkie dodatki (namoczone w rumie rodzynki i skórki pomarańczowe oraz orzechy). Wymieszaj, przełóż z powrotem do durszlaka wyłożonego ściereczką i wstaw do lodówki na 4-5 h, a najlepiej na całą noc. Serwować prosto z lodówki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1) Jeśli chcesz skorzystać z oleju kokosowego zamiast masła klarowanego, to możliwe, że pascha wyjdzie mniej stabilna i bardziej kremowa, zwłaszcza jeśli się ogrzeje stojąc w temperaturze pokojowej. Należy ją wtedy mocno schłodzić lub można spróbować zastosować mieszankę pół na pół olej kokosowy z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczemm kakaowym.