Kolejna propozycja w ramach wykorzystania kończącego się powoli sezonu rabarbarowego. Keto ciasto z białym musem czekoladowym i rabarbarem to pyszne połączenie słodyczy białej czekolady z kwaskowością rabarbaru. Zdecydowanie do wypróbowania. :)
Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze aż do uzyskania jednorodnego ciasta. Wylepić nim okrągłą formę do tarty (ok. 16 – 18 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb pieczenia góra + dół) przez ok. 12 – 15 minut aż do lekkiego zrumienienia.
Mus z białej czekolady
Czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu (u mnie poziom 2 na indukcji) lub w kąpieli wodnej. Ostudzić. W międzyczasie mocno schłodzone mleko kokosowe ubić razem z lecytyną aż zwiększy objętość i stanie się puszyste. Dolać rozpuszczoną czekoladę i ubijać jeszcze chwilę. Spróbować i dosłodzić stewią jeśli jest taka potrzeba. Wyłożyć masę na ciasto i schować do lodówki na ok. 30 minut. Przed podaniem ozdobić schlodzonym sosem rabarbarowym.
Rabarbarowy sos
Rabarbar obrać i pokroić w ok. 3-cm kawałki. Skórki podlać odrobiną wody (3-4 łyżki) i zagotować, żeby wydobyć barwę. Skórki odcedzić, a w pozostałej wodzie gotować rabarbar z erytrytolem przez 3 - 4 minuty aż lekko zmięknie. Jeśli zostało za dużo płynu, zagęścić całość nasionami chia.