Cofnij Email Link
+ porcje
keto truskawkowe ombre cake

Truskawkowe ombre cake

Avatar for Modern Cavegirl
Idealne na lato niskowęglowodanowe ciasto bez pieczenia z truskawkami - keto truskawkowe ombre cake! Pyszne i jakie efektowne. Idealne na wszelkie spotkania i imprezy w ogrodzie. :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas oczekiwania 2 godziny
Czas całkowity 2 godziny 30 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 113.42 kcal

Składniki
  

Spód

Nadzienie

Dodatkowo

  • 100 g truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić aż do uzyskania elastycznej masy. Wylepić nią spód foremki do pieczenia o średnicy 20 cm, uprzednio wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki.

Nadzienie

  • Truskawki zblendować z 4 łyżkami słodzidła. Żelatynę namoczyć w 50 ml zimnej wody, a gdy napęcznieje zalać 50 ml wrzątku i dobrze wymieszać. 4/5 roztworu żelatyny rozprowadzić w masie truskawkowej. Z puszki mleka kokosowego wyjąć stałą część (śmietana kokosowa) i ubić na sztywno z 2 łyżkami słodzidła, lecytyną słonecznikową oraz pozostałą żelatyną. Na schłodzony spód wyłożyć 1/3 masy truskawkowej, wstawić do lodówki lub do zamrażarki do stężenia. Pozostałą masę wymieszać z 1/4 ubitej śmietany kokosowej, wyłożyć na stężałą warstwę truskawkową. Następnie dodać kolejną porcję śmietany kokosowej do masy truskawkowej uzyskując jaśniejszy kolor i ponownie wyłożyć kolejną warstwę. Ponowić aż do wykorzystania masy truskawkowej. Ostatnią warstwą powinna być czysta śmietana kokosowa. Wstawić do lodówki na minimum 2 h (a najlepiej na całą noc).

Dekoracja

  • Truskawki pokroić w cienkie plastry. Ułożyć z nich rozetę na wierzchu ciasta.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)