Cukinia + biała czekolada = pyszne keto blondie z cukinii, czyli super odżywcze i zdrowe ciasto warzywne. W dodatku jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealne, gdy nadchodzą niespodziewani goście... :)
2łyżeczkiproszek do pieczenia bez fosforanów lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżeczką kwaśnego winianu potasu (tzw. cream of tartar lub kamień winny)
40gbiała czekoladadrobno posiekana lub dropsy z niskowęglowodanowej białej czekolady (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Porządnie odcisnąć z wody. W międzyczasie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać składniki mokre razem z odciśniętą z nadmiaru wody cukinią. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać odrobinę wody (1-2 łyżki). Wsypać kawałki białej czekolady i dokładnie wymieszać. Kwadratową formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać doń masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut. Wystudzić. Można polać rozpuszczoną białą czekoladą lub podać w towarzystwie lodów.