Cofnij Email Link
+ porcje
keto tarta z cukinią

Tarta z cukinią

Avatar for Modern Cavegirl
Co powiecie na tartę ze wspaniałym letnim warzywem, którego w sezonie zapewne macie pod dostatkiem? Keto tarta z cukinią to proste i smaczne danie, idealne na przekąskę, śniadanie, obiad i każdy inny posiłek... :D Polecam!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 234.61 kcal

Składniki
  

Spód

Nadzienie

  • 2 szt. jajka
  • 200 g śmietana kokosowa PlantOn Sour Creamo
  • 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska (do smaku + do posypania cukinii)
  • 0,5 łyżeczki czosnek niedźwiedzi suszonego
  • 0,5 szt. cukinia zielona (ok. 150 g)
  • 0,5 szt. cukinia żółta (ok. 150 g)
  • 0,5 kulki mozzarella startej na tarce (opcjonalnie - ominąć w wersji bez nabiału)

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładką masę. Wylepić nią formę do tarty o średnicy ok. 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie góra + dół na ok. 8 minut.

Nadzienie

  • Cukinię pokroić w plasterki, posolić dodatkową porcją soli, odstawić na kilka minut aż puści wodę. Jajka ubić ze śmietaną i przyprawami. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na to wyłożyć odsączone z wody i osuszone ręcznikiem papierowym plasterki cukinii. Wstawić do piekarnika na ok. 15 - 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tarty startą mozzarellą.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)