Co powiecie na tartę ze wspaniałym letnim warzywem, którego w sezonie zapewne macie pod dostatkiem? Keto tarta z cukinią to proste i smaczne danie, idealne na przekąskę, śniadanie, obiad i każdy inny posiłek... :D Polecam!
0,5kulkimozzarellastartej na tarce (opcjonalnie - ominąć w wersji bez nabiału)
Sposób przygotowania
Spód
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładką masę. Wylepić nią formę do tarty o średnicy ok. 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie góra + dół na ok. 8 minut.
Nadzienie
Cukinię pokroić w plasterki, posolić dodatkową porcją soli, odstawić na kilka minut aż puści wodę. Jajka ubić ze śmietaną i przyprawami. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na to wyłożyć odsączone z wody i osuszone ręcznikiem papierowym plasterki cukinii. Wstawić do piekarnika na ok. 15 - 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tarty startą mozzarellą.