Cofnij Email Link
+ porcje
keto śmietanowiec

Śmietanowiec z owocami

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszny deser w iście wakacyjnym stylu, czyli keto śmietanowiec to nie tylko smaczna przekąska, ale także źródło prozdrowotnej żelatyny.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 25 minuty
Czas oczekiwania 2 godziny
Czas całkowity 2 godziny 25 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 231.67 kcal

Składniki
  

  • 1 opakowanie przezroczysta galaretka bez cukru o smaku owoców leśnych ( w wersji wege/vegan zamienić na galaretkę na bazie agaru)
  • 1 garść maliny (mogą być mrożone)
  • 1 garść jeżyny (mogą być mrożone)
  • 1 garść borówki (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki erytrytol
  • 1 litr gęste mleko kokosowe Real Thai
  • 25 g żelatyna ( w wersji wege/vegan zastąpić agarem)
  • 1,5 łyżeczki napój w proszku słodzony stewią Bolero w różnych smakach

Sposób przygotowania
 

  • Połowę przezroczystej galaretki w proszku wymieszać z erytrytolem i zalać 100 ml wrzątku, wymieszać, dodać 100 ml zimnej wody. Wlać 1/3 galaretki do silikonowej formy na babkę, wstawić do lodówki do stężęnia. Wyłożyć owoce na zastygniętą galaretkę i zalać pozostałą galaretką. Drugą połowę galaretki z drugą łyżką erytrytolu zalać 50 ml wrzątku, dobrze wymieszać i dolać 150 ml mleka kokosowego. Wylać na wierzch warstwy z owocami. Żelatynę namoczyć w 50 ml zimnej wody, zalać 50 ml wrzątku i wymieszać, dolać 850 ml mleka kokosowego. Jeśli korzystacie z agaru, to należy go zagotować z wodą, po czym połączyć z mlekiem kokosowym. Podzielić masę na 5 części, do każdej dodać ok. 1/3 łyżeczki bolero w wybranym smaku ( u mnie: marakuja, kiwi, malina, czarna porzeczka i borówka). Każdą wylewać kolejno na poprzednio stężałą warstwę. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed serwowaniem wstawić foremkę do ciepłej wody na kilka sekund, po czym przewrócić do góry nogami na talerz.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu