Keto budyń to powrót do dziecięcych lat, do kuchni babci, która nie korzystała z gotowego proszku budyniowego, tylko robiła prawdziwy, kremowy i pachnący wanilią budyń na jajkach. Tutaj w wersji bez cukru, glutenu i nabiału.
Mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie jajko, żółtko, erytrytol, aromat lub ekstrakt i mąkę ziemniaczaną rozmieszać trzepaczką. Zahartować masę jajeczną gorącym płynem i wlać do garnuszka. Gotować dalej aż masa mocno zgęstnieje (nie zagotować!). Zestawić z palnika i dodać masło, wymieszać. Przelać do salaterki. Serwować na ciepło lub na zimno.
1. Możliwe są różne wersje smakowe:smak migdałowy - zamiast ekstraktu z wanilii użyjcie ekstraktu migdałowegosmak pomarańczowy - zamiast ekstraktu z wanilii użyjcie ekstraktu pomarańczowegosmak bananowy - zamiast ekstraktu z wanilii użyjcie ekstraktu bananowegosmak czekoladowy - dodajcie 20 g czekolady gorzkiej lub niskowęglowodanowej w roli tłuszczusmak kawowy - dodajcie 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej do gotującego się mlekasmak kokosowy - dodajcie 20 g musu kokosowego w roli tłuszczusmak białej czekolady - użyjcie 20 g tłuszczu kakaowego lub gotowej białej czekolady w roli tłuszczu.Smak owocowy można uzyskać także dodając do mleka odrobinę Bolero (napój w proszku słodzony stewią) i zmniejszając ilość keto słodzidła.