Cofnij Email Link
+ porcje
keto budyń

Budyń waniliowy

Avatar for Modern Cavegirl
Keto budyń to powrót do dziecięcych lat, do kuchni babci, która nie korzystała z gotowego proszku budyniowego, tylko robiła prawdziwy, kremowy i pachnący wanilią budyń na jajkach. Tutaj w wersji bez cukru, glutenu i nabiału.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 3 minuty
Czas gotowania 3 minuty
Czas całkowity 6 minuty
Rodzaj dania Przekąska
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 432.42 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie jajko, żółtko, erytrytol, aromat lub ekstrakt i mąkę ziemniaczaną rozmieszać trzepaczką. Zahartować masę jajeczną gorącym płynem i wlać do garnuszka. Gotować dalej aż masa mocno zgęstnieje (nie zagotować!). Zestawić z palnika i dodać masło, wymieszać. Przelać do salaterki. Serwować na ciepło lub na zimno.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Możliwe są różne wersje smakowe:
smak migdałowy - zamiast ekstraktu z wanilii użyjcie ekstraktu migdałowego
smak pomarańczowy - zamiast ekstraktu z wanilii użyjcie ekstraktu pomarańczowego
smak bananowy - zamiast ekstraktu z wanilii użyjcie ekstraktu bananowego
smak czekoladowy - dodajcie 20 g czekolady gorzkiej lub niskowęglowodanowej w roli tłuszczu
smak kawowy - dodajcie 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej do gotującego się mleka
smak kokosowy - dodajcie 20 g musu kokosowego w roli tłuszczu
smak białej czekolady - użyjcie 20 g tłuszczu kakaowego lub gotowej białej czekolady w roli tłuszczu.
Smak owocowy można uzyskać także dodając do mleka odrobinę Bolero (napój w proszku słodzony stewią) i zmniejszając ilość keto słodzidła.