Cofnij Email Link
+ porcje
keto gulasz z dynią

Gulasz z dynią

Avatar for Modern Cavegirl
Nadeszła jesień, pora więc na pyszny i rozgrzewający keto gulasz z dynią. W wersji warzywnej, z wołowiną, wieprzowiną lub drobiem. 🍲
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 229.77 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • 1 łyżkę tłuszcz rozgrzać na patelni, ustawić dużą moc palnika i wrzucić mięso. Obsmażać kilka minut aż mięso lekko się przyrumieni z każdej strony. Dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie podlać odrobiną wody i dusić przez ok. 20 minut (wieprzowina) - 60 minut (wołowina; może to zająć nawet więcej) aż mięso zmięknie.
  • Papryczkę chili drobno pokroić, cukinię pokroić w półplasterki, papryki w paski, a dynię w kawałki. Odparować płyn, dodać kolejną łyżkę tłuszczu oraz pokrojone warzywa (dynię można dodać później, żeby się nie rozleciała). Przykryć i dusić kolejne 10 minut aż warzywa lekko zmiękną. Przyprawić, zalać pulpą pomidorową i odparować płyn do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

  1. Jeśli korzystasz z mięsa wołowego, to czas duszenia (do momentu aż mięso zmięknie) może być naprawdę długi (nawet 2 h). Jeśli chcesz go skrócić, proponuję skorzystać z szybkowaru (mięso jest gotowe po 30 minutach). Alternatywną opcją jest skorzystanie z wolnowaru - wtedy z wyprzedzeniem ustawia się program i dusi mięso ok. 8 godzin, po czym dodaje się warzywa i kontynuuje zgodnie z powyższym przepisem.