1 łyżkę tłuszcz rozgrzać na patelni, ustawić dużą moc palnika i wrzucić mięso. Obsmażać kilka minut aż mięso lekko się przyrumieni z każdej strony. Dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie podlać odrobiną wody i dusić przez ok. 20 minut (wieprzowina) - 60 minut (wołowina; może to zająć nawet więcej) aż mięso zmięknie.
Papryczkę chili drobno pokroić, cukinię pokroić w półplasterki, papryki w paski, a dynię w kawałki. Odparować płyn, dodać kolejną łyżkę tłuszczu oraz pokrojone warzywa (dynię można dodać później, żeby się nie rozleciała). Przykryć i dusić kolejne 10 minut aż warzywa lekko zmiękną. Przyprawić, zalać pulpą pomidorową i odparować płyn do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeśli korzystasz z mięsa wołowego, to czas duszenia (do momentu aż mięso zmięknie) może być naprawdę długi (nawet 2 h). Jeśli chcesz go skrócić, proponuję skorzystać z szybkowaru (mięso jest gotowe po 30 minutach). Alternatywną opcją jest skorzystanie z wolnowaru - wtedy z wyprzedzeniem ustawia się program i dusi mięso ok. 8 godzin, po czym dodaje się warzywa i kontynuuje zgodnie z powyższym przepisem.