Pyszna jesienna przekąska w warzywnym wydaniu, czyli keto pasztet warzywny z udziałem dyni i cukinii. Pyszności nad pysznościami, w dodatku wegetariańskie. :)
Cukinię i dynię zetrzeć na tarce o średnich oczkach, posypać niewielką ilością soli (dodatkową porcją) i pozostawić, aż puszczą wodę. Cebulę i papryczkę chili (usunąwszy wszystkie pestki) pokroić drobno i podsmażyć na oleju, aż zmięknie. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie warzywa dokładnie odcisnąć z płynu i przełożyć do miski, dodać cebulę razem z tłuszczem, żółtka, przyprawy, mąkę migdałową i nasiona konopi. Dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać w dwóch partiach białka i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Masę przełożyć do keksówki o wymiarach 17 cm x 8 cm. Piec w 180°C przez 40 - 50 min. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.