Tarta warzywna, ale na słodko. Myślicie, że to podstęp? Nic bardziej mylnego - keto tarta yin yang zawiera zarówno cukinię i kalafior, choć w smaku jest całkiem czekoladowa... Sprawdźcie sami! :D
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić na elastyczne ciasto. Wylepić nim okrągłą formę do pieczenia (u mnie o średnicy 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół i piec do lekkiego przyrumienienia. Przed pieczeniem można chwilę schłodzić w lodówce. Ostudzić.
Nadzienie ciemne
Cukinię umieścić w garnuszku i zagotować odparowując resztę płynu. Do gorącej cukinii dodać czekoladę połamaną na kawałki i dać się jej rozpuścić. Na koniec dodać śmietanę kokosową i zblendować całość na gładką masę. Wyłożyć na upieczony spód tylko na jednej połowie.
Nadzienie jasne
Kalafiora ugotować i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeśli uda się to zrobić, gdy masa jest jeszcze ciepła, to zblendować ją razem z pozostałymi składnikami i wyłożyć na drugą połowę spodu. Jeśli kalafior ostygł, podgrzać go rozpuszczając w nim erytrytol oraz tłuszcz kakaowy, a następnie dodać śmietanę i zblendować. Jeśli smak/ aromat kalafiora jest zbyt wyczuwalny można dodać kropelki smakowe (np. o smaku kokosa, białej czekolady, itp.)