Cofnij Email Link
+ porcje
keto tarta

Tarta Yin Yang

Avatar for Modern Cavegirl
Tarta warzywna, ale na słodko. Myślicie, że to podstęp? Nic bardziej mylnego - keto tarta yin yang zawiera zarówno cukinię i kalafior, choć w smaku jest całkiem czekoladowa... Sprawdźcie sami! :D
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 232.19 kcal

Składniki
  

Spód

Nadzienie ciemne

Nadzienie jasne

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić na elastyczne ciasto. Wylepić nim okrągłą formę do pieczenia (u mnie o średnicy 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół i piec do lekkiego przyrumienienia. Przed pieczeniem można chwilę schłodzić w lodówce. Ostudzić.

Nadzienie ciemne

  • Cukinię umieścić w garnuszku i zagotować odparowując resztę płynu. Do gorącej cukinii dodać czekoladę połamaną na kawałki i dać się jej rozpuścić. Na koniec dodać śmietanę kokosową i zblendować całość na gładką masę. Wyłożyć na upieczony spód tylko na jednej połowie.

Nadzienie jasne

  • Kalafiora ugotować i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeśli uda się to zrobić, gdy masa jest jeszcze ciepła, to zblendować ją razem z pozostałymi składnikami i wyłożyć na drugą połowę spodu. Jeśli kalafior ostygł, podgrzać go rozpuszczając w nim erytrytol oraz tłuszcz kakaowy, a następnie dodać śmietanę i zblendować. Jeśli smak/ aromat kalafiora jest zbyt wyczuwalny można dodać kropelki smakowe (np. o smaku kokosa, białej czekolady, itp.)
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)