Cofnij Email Link
+ porcje
keto paprykarz szczeciński z shirataki

Paprykarz szczeciński

Avatar for Modern Cavegirl
Niskowęglowodanowa wersja kultowej przekąski z czasów PRL-u, czyli keto paprykarz szczeciński. Nada się i na wigilię, i na imprezę, a także na co dzień jako przekąska lub dodatek do kanapek. Zdrowy i pożywny, na bazie dorsza i wędzonej makreli - spróbujcie sami! :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 183.85 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę i pora drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Olej z awokado rozgrzać na patelni, dorzucić cebulę i pora. Lekko podsmażyć z paprykami, dodać marchewkę. Dusić przez ok. 5 minut. Dodać passatę pomidorową i dusić kolejne 15 minut aż warzywa zmiękną, a duża część płynu odparuje. Na koniec dodać rybę. W trakcie duszenia rozdrobnić ją na mniejsze kawałki. Dodać sól do smaku. Zdjąć z palnika i ostudzić.
  • Makrelę wędzoną obrać ze skóry i pozbawić ości - samo mięso dorzucić do potrawy. Umieścić całość w malakserze i rozdrobnić. Makaron shirataki przelać pod bieżącą wodą i dobrze odsączyć. Dodać do potrawy dokładnie wszystko mieszając. Spróbować, w razie potrzeby doprawić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Keto paprykarz można konsumować na bieżąco lub przełożyć do słoików i zapasteryzować do późniejszego zużycia.
2. Jest idealny na co dzień, do keto pieczywa, ale nada się także na wigilijną kolację lub sylwestrową przekąskę, podany na przykład na krakersach.