Cofnij Email Link
+ porcje
keto karmelowiec z migdałami

Karmelownik z migdałami

Avatar for Modern Cavegirl
Typowo świąteczne ciasto z kremem i migdałami, wzorowane na miodowniku, tylko w wersji niskowęglowodanowej. Keto karmelownik z migdałami to pyszne, wręcz upojne w smaku ciasto. Jedyny jego minus to fakt, że najlepiej smakuje po 2-3 dniach, a ciężko jest aż tyle wytrzymać... :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 2 dni 30 minuty
Czas całkowity 2 dni 1 godzina 50 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 360.11 kcal

Składniki
  

Keto karmel

Spody

Krem budyniowy

Dodatkowo

Sposób przygotowania
 

Keto karmel

  • Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać na intensywnym ogniu przez ok. 15 minut aż masa zgęstnieje i zbrązowieje. UWAGA! Masa na tym etapie jest bardzo gorąca - należy zachować należytą ostrożność! Przestudzić. Odłożyć 4 łyżki do spodów, a do reszty dodać płatki migdałowe i wymieszać.

Spody

  • Składniki na ciasto umieścić w mikserze lub malakserze, wyrobić na gładką masę, a następnie podzielić na cztery równe części. Schładzać przez 30 minut. Pierwszą porcję ciasta rozwałkować cienko na kwadrat o wymiarach 20 cm x 20 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° na ok. 10 minut aż się przyrumieni. To samo powtórzyć z pozostałymi porcjami ciasta, z tym, że na ostatnim spodzie należy rozsmarować płatki migdałowe w karmelu (przed upieczeniem).

Krem budyniowy

  • Z mleka kokosowego odlać 100 ml, resztę umieścić w rondelku razem ze słodzidłem i podgrzewać. W pozostałym mleku rozmieszać skrobię i żółtko w proszku tak, aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać miksturę i energicznie mieszać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z palnika. Ostudzić i schłodzić w lodówce (w tym czasie można piec spody). Masło klarowane umieścić w misie miksera i ubijać. Gdy stanie się puszyste, dodawać po łyżce zimnego budyniu, a następnie śmietanę kokosową.

Przekładanie

  • Na dnie formy 20 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy blat. Na to wyłożyć 50 g powideł śliwkowych a następnie 1/3 kremu budyniowego. Powtórzyć aż do wyczerpania składników, pamiętając, żeby na wierzch dać blat z migdałami. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 dni (minimum 24 h).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1.Jeśli nie dysponujesz allulozą, możesz spróbować zrobić karmel na erytrytolu, ale jego właściwości mogą się różnić od tego, którego ja używałam.
2. Jeśli krem wyjdzie za "luźny" można dodać 2 łyżki mąki migdałowej dla zagęszczenia. Nie jest to jednak konieczne, gdyż wilgoć zostanie wchłonięta przez blaty i krem samoistnie zgęstnieje z czasem. Alternatywnie można użyć inuliny w postaci słodzidła dostosowując odpowiednio jej ilość.