Lubicie mocno nadziane ciasta? To dobrze, bo właśnie taka jest keto strucla bożonarodzeniowa! Pełna bakalii, owoców kandyzowanych i suszonych oraz wypełniona marcepanem. Pachnąca migdałami i cynamonem, czyli taka, jaką lubicie! :)
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i ucierać aż do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Uformować roladę i wstawić do lodówki.
Mieszanka bakaliowa
Żurawinę i skórkę pomarańczową zasypać dwiema łyżkami słodzidła i smażyć do miękkości (ok. 15 minut) w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Ostudzić. Wymieszać z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Zalać rumem lub brandy. Odstawić na 30 minut.
Strucla
Jajka umieścić w malakserze razem ze słodzidłem i ekstraktem z wanilii. Ucierać przez ok. 2 minuty aż podwoją objętość. Dodać masło i ucierać dalej, następnie dodać śmietanę kokosową i ucierać do połączenia składników. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, gumą guar i cynamonem. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać mieszankę bakaliową i wymieszać. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na struclę i zwilżonymi dłońmi uformować prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 16 cm. Przy dłuższej krawędzi ułożyć marcepan i zwinąć całość w roladę (jak przy robieniu sushi). Piec w piekarniku nagrzanym do 180° w trybie grzania góra + dół przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Jeszcze ciepłą struclę posmarować rozpuszczonym masłem i posypać erytrytolem w pudrze.