Ciasto - kwintesencja Świąt, czyli makowiec i piernik w jednym. :D W związku z tym keto piernikomakowiec to może być jedyne ciasto, jakie zrobicie, a Święta i tak będą zaliczone... 🙊
Rodzynki oraz skórkę z pomarańczy namoczyć w rumie. Mleko kokosowe zagotować, wrzucić doń mak i mieszając gotować przez ok. 5 minut. Zdjąć z kuchenki i odstawić na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie przełożyć masę do malaksera i zmiksować razem z masłem migdałowym i musem kokosowym. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Dosłodzić do smaku w razie potrzeby.
Konfitura żurawinowa
Żurawinę umieścić w rondelku. Z pomarańczy wycisnąć sok i razem z miąższem dodać do żurawiny. Posypać słodzidłem i zagotować. Gotować przez kilka minut do zgęstnienia. Można dodatkowo zagęścić glucomannanem (rozmieszać go najpierw w odrobinie wody, dodać do masy żurawinowej i zagotować).
Ciasto piernikowe
Suche składniki poza solą i keto słodzidłem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec erytrytol. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć do kwadratowej foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posmarować wierzch konfiturą. Następnie wyłożyć masę makową.
Polewa czekoladowa
Olej kokosowy, mleko kokosowe i czekoladę umieścić w garnuszku i lekko podgrzewać. Gdy składniki się rozpuszczą dokładnie wymieszać i oblać powstałą masą wierzch ciasta.