Cofnij Email Link
+ porcje
keto piernikomakowiec

Piernikomakowiec

Avatar for Modern Cavegirl
Ciasto - kwintesencja Świąt, czyli makowiec i piernik w jednym. :D W związku z tym keto piernikomakowiec to może być jedyne ciasto, jakie zrobicie, a Święta i tak będą zaliczone... 🙊
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas oczekiwania 4 godziny
Czas całkowity 5 godziny
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 270.96 kcal

Składniki
  

Nadzienie makowe

Ciasto piernikowe

Konfitura żurawinowa

  • 125 g żurawina
  • 0,5 pomarańcza (sok wyciśnięty)
  • łyżeczki glucomannan (opcjonalnie)
  • 2 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol

Sposób przygotowania
 

Nadzienie makowe

  • Rodzynki oraz skórkę z pomarańczy namoczyć w rumie. Mleko kokosowe zagotować, wrzucić doń mak i mieszając gotować przez ok. 5 minut. Zdjąć z kuchenki i odstawić na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie przełożyć masę do malaksera i zmiksować razem z masłem migdałowym i musem kokosowym. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Dosłodzić do smaku w razie potrzeby.

Konfitura żurawinowa

  • Żurawinę umieścić w rondelku. Z pomarańczy wycisnąć sok i razem z miąższem dodać do żurawiny. Posypać słodzidłem i zagotować. Gotować przez kilka minut do zgęstnienia. Można dodatkowo zagęścić glucomannanem (rozmieszać go najpierw w odrobinie wody, dodać do masy żurawinowej i zagotować).

Ciasto piernikowe

  • Suche składniki poza solą i keto słodzidłem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec erytrytol. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć do kwadratowej foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posmarować wierzch konfiturą. Następnie wyłożyć masę makową.

Polewa czekoladowa

  • Olej kokosowy, mleko kokosowe i czekoladę umieścić w garnuszku i lekko podgrzewać. Gdy składniki się rozpuszczą dokładnie wymieszać i oblać powstałą masą wierzch ciasta.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)