Super prosty, ale jednocześnie efektowny niskowęglowodanowy deser na Sylwestra i Karnawał - keto galaretka szampańska z owocami cytrusowymi. Szybka w przygotowaniu i ciesząca zarówno oczy, jak i podniebienie. :)
0,5szt.grapefruitczerwony, obrany i podzielony na cząstki (fileciki bez błonek)
Sposób przygotowania
Umieścić 2/3 szklanki czystej zimnej wody w garnuszku i posypać wierzch żelatyną. Po 5 minutach zasypać keto słodzidłem i podgrzewać na małym ogniu aż żelatyna i słodzidło się rozpuszczą (ok. 5 minut). Dolać wino musujące, wymieszać i przelać do płaskiego naczynia lub formy wyłożonej folią aluminiową (u mnie kwadratowa forma 20 x 20 cm). Odstaw do lodówki do stężenia na przynajmniej 3 godziny. Gdy galaretka stężeje pokrój ją na sześciany i umieść w salaterce razem z kawałkami mandarynki i grapefruita.