Cofnij Email Link
+ porcje
keto szampańska galaretka

Galaretka szampańska z cytrusami

Avatar for Modern Cavegirl
Super prosty, ale jednocześnie efektowny niskowęglowodanowy deser na Sylwestra i Karnawał - keto galaretka szampańska z owocami cytrusowymi. Szybka w przygotowaniu i ciesząca zarówno oczy, jak i podniebienie. :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas oczekiwania 3 godziny
Czas całkowity 3 godziny 15 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 99.47 kcal

Składniki
  

  • 350 ml wino musujące różowego półwytrawnego; może być bezalkoholowe
  • 10 g żelatyna (ok. 1 łyżka)
  • 70 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
  • 4 szt. mandarynki (klementynki) lub pomarańcza
  • 0,5 szt. grapefruit czerwony, obrany i podzielony na cząstki (fileciki bez błonek)

Sposób przygotowania
 

  • Umieścić 2/3 szklanki czystej zimnej wody w garnuszku i posypać wierzch żelatyną. Po 5 minutach zasypać keto słodzidłem i podgrzewać na małym ogniu aż żelatyna i słodzidło się rozpuszczą (ok. 5 minut). Dolać wino musujące, wymieszać i przelać do płaskiego naczynia lub formy wyłożonej folią aluminiową (u mnie kwadratowa forma 20 x 20 cm). Odstaw do lodówki do stężenia na przynajmniej 3 godziny. Gdy galaretka stężeje pokrój ją na sześciany i umieść w salaterce razem z kawałkami mandarynki i grapefruita.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)