Cofnij Email Link
+ porcje
keto zupa avgolemono

Zupa Avgolemono

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszna keto zupa avgolemono prezentuje sobą wszystko, co w Grecji najlepsze. Jednocześnie jest rozgrzewająca i bardzo pożywna. Nuta cytryny świetnie współgra z mięsem, warzywami i jajkami. Podsumowując - nic dodać nic ująć... :)
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 156.84 kcal

Składniki
  

  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 szt. marchewka
  • 3 łodygi seler naciowy
  • 0,5 szt. cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • 2 szt. liście laurowe
  • 1,5 litra bulion drobiowy
  • 1 łyżeczka sól
  • kilka szczypt pieprz (do smaku)
  • 200 gram mięso z rosołu
  • 3 szt. jajka
  • 1 szt. cytryna (sok z niej wyciśnięty)
  • 1 opakowanie shirataki w kształcie ryżu

Sposób przygotowania
 

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy pozbawić łyk i razem z cebulą i czosnkiem drobno pokroić. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać warzywa i dusić pod przykryciem 8 minut. Zalać bulionem, dodać przyprawy i mięso. Gotować kolejne 5 minut.
  • Makaron shirataki przelać bieżącą wodą, odsączyć z wody i dodać do zupy. Jajka rozbełtać z sokiem z cytryny. Zahartować gorącym bulionem (dodać 1 chochlę i wymieszać), po czym dodać masę jajeczną do zupy. Podgrzewać uważając, żeby nie zagotować. Gdy zupa zgęstnieje, zestawić z palnika. Podawać na gorąco.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)