Tłusty Czwartek bez wyrzutów sumienia...? To możliwe i wbrew pozorom całkiem łatwe do uzyskania! :D Oto mini keto pączki jogurtowe, które uświetnią nie tylko Ostatki, ale i cały Karnawał! Puszyste, mięciutkie i taaakie pyszne, że na jednym na pewno nie poprzestaniecie!
100gramolej kokosowyrafinowany lub smalec do smażenia
Sposób przygotowania
Mąki wymieszać ze skrobią i gumą guar. Jajko rozbełtać z jogurtem, żółtkiem w proszku i słodzidłem. Dodać proszek do pieczenia, sodę, ocet i wódkę/spirytus. Następnie dorzucić mieszankę mąk i wymieszać. Odstawić na 3 minuty.
Tłuszcz rozgrzać w głębokim rondelku. Zwilżonymi dłońmi formować z ciasta kulki i układać na bardzo rozgrzanym tłuszczu (powinno być go tyle, żeby pączki swobodnie pływały). Smażyć przez kilka minut z obu stron aż pączusie urosną i staną się rumiane. Odkładać na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać erytrytolem w pudrze.
1. Czas smażenia zależy od wielkości użytego garnka/ patelni. Ja używałam małego rondla, żeby nie musieć zużywać dużej ilości tłuszczu. Przy użyciu garnka o dużej średnicy czas można skrócić do kilku minut.2. Podana w przepisie ilość tłuszczu jest orientacyjna. Nie cały tłuszcz został wchłonięty przez pączki, więc w wartości odżywczej jego ilość jest zawyżona. Może także zaistnieć potrzeba użycia większej ilości tłuszczu, żeby pączki mogły w nim swobodnie pływać, co jest niezbędne, żeby równomiernie się smażyły.3. Jeśli zamiast pączków wolisz przygotować puszyste racuchy, to z ciasto uformuj kotlety i postępuj dalej jak z pączkami.