Cofnij Email Link
+ porcje
keto chili sin carne

Chili sin carne

Avatar for Modern Cavegirl
Keto chili sin carne to świetna obiadowa propozycja dla wegan i wegetarian! Okazuje się, że dieta ketogeniczna w takim bezmięsnym wydaniu nie tylko jest możliwa, ale i smakuje świetnie!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 297.3 kcal

Składniki
  

Chili sin carne

  • 1 puszka owoce chlebowca w zalewie solnej szarpane; odsączone
  • 225 g mieszanka meksykańska (mieszanka cebuli, marchewki, groszku, papryki, kukurydzy, fasolki szparagowej i fasoli czerwonej)
  • 4 łyżki olej z awokado lub oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 łyżeczka kmin rzymski mielony
  • 1 łyżeczka kolendra mielona
  • 1 łyżeczka papryka wędzona
  • 1 szczypta cynamon
  • 2 łyżki pasta pomidorowa lub koncentrat
  • 4 łyżki aminokwasy kokosowe
  • 2 łyżki bezcukrowy syrop klonowy lub kilka kropli stewii w płynie (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sos sriracha lub sambal oelek

Do podania

  • 1 szt. awokado
  • 1 szt. limonki
  • 4 liście sałata

Sposób przygotowania
 

  • Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać olej z awokado i podsmażyć czosnek. Zasypać przyprawami i dobrze wymieszać. Dodać chlebowca i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mieszankę meksykańską. Dusić przez 5 minut, po czym dodać pastę pomidorową, aminokwasy i bezcukrowy syrop klonowy. Dusić do miękkości.
  • Podawać pokropione sokiem z cytryny w towarzystwie awokado i sałaty z dodatkiem w postaci ryżu z kalafiora, ryżu konjac lub w keto tortilli.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu