Nastał czas wielkanocnych wypieków. Moim zdecydowanym faworytem są zawsze mazurki, choć wielkanocne baby też mają swoje miejsce w moim sercu... :) Keto mazurek pistacjowy z awokado szturmem utorował sobie zaś drogę do top 3 wielkanocnych propozycji. Każdy fan pistacji, musi koniecznie wypróbować!
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na elastyczne, jednorodną masę. Wylepić nią prostokątną formę do tarty o wymiarach 33 cm x 8 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° na ok. 12 - 15 minut do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.
Konfitura
Maliny ze słodzidłem umieścić w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Glucomannan rozrobić w niewielkiej ilości chłodnej wody, dodać do malin, gotować aż całość zgęstnieje. Ostudzić. Wyłożyć na kruchy spód.
Krem pistacjowy
Umieścić wszystkie składniki w malakserze i zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Wyłożyć na konfiturę malinową.
Posypka
Białą czekoladę i pistacje posiekać na kawałki lub rozdrobnić w malakserze. Posypać wierzch mazurka. Schłodzić w lodówce (najlepiej przez min. 4 h, żeby krem stężał).