Zapachniało już Świętami... :) Tym razem w wersji włoskiej, a dokładnie toskańskiej... Oto bowiem Keto Panforte di Siena. Pyszny, czekoladowy i wegański wypiek pełen bakalii i orzechów, którym z powodzeniem można cieszyć się przez cały rok! :D
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni przez ok. 8 minut, przełożyć do ściereczki i pocierać aż zejdzie z nich skórka. Migdały obrać. Śliwki lub figi pokroić w kostkę.
Czekoladę rozpuścić razem z erytrytolem. Zalać wodą i dobrze wymieszać. Następnie dodać kakao oraz przyprawę do piernika. Wmieszać orzechy, owoce suszone, skórkę pomarańczową i ekstrakt z wanilii, a na koniec mąkę kokosową.
Przełożyć do niewielkiej tortownicy (Ø 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° i piec przez ok. 40 minut. Ostudzić. Przed podaniem oprószyć erytrytolem w pudrze.