Cofnij Email Link
+ porcje
keto panforte di siena

Panforte di Siena

Avatar for Modern Cavegirl
Zapachniało już Świętami... :) Tym razem w wersji włoskiej, a dokładnie toskańskiej... Oto bowiem Keto Panforte di Siena. Pyszny, czekoladowy i wegański wypiek pełen bakalii i orzechów, którym z powodzeniem można cieszyć się przez cały rok! :D
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Włoska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 176.28 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni przez ok. 8 minut, przełożyć do ściereczki i pocierać aż zejdzie z nich skórka. Migdały obrać. Śliwki lub figi pokroić w kostkę.
  • Czekoladę rozpuścić razem z erytrytolem. Zalać wodą i dobrze wymieszać. Następnie dodać kakao oraz przyprawę do piernika. Wmieszać orzechy, owoce suszone, skórkę pomarańczową i ekstrakt z wanilii, a na koniec mąkę kokosową.
  • Przełożyć do niewielkiej tortownicy (Ø 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° i piec przez ok. 40 minut. Ostudzić. Przed podaniem oprószyć erytrytolem w pudrze.

Film

Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)