Pyszna i aromatyczna, keto sałatka z serc palmy z krewetkami podbije serca wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej! To trochę pad thai w wersji na zimno... No i zamiast makaronu ryżowego mamy tutaj serca palmy w paskach, więc całość pozostaje bezzbożowa i niskowęglowodanowa! Idealna na sezon grillowy i nie tylko!
Ogórka i marchewkę pokroić w paseczki julienne. Szczypiorek pokroić drobno. Spaghetti z serca palmy odcisnąć w dłoniach z płynu. Pozostałe składniki wymieszać dokładnie w misce aż powstanie jednorodna emulsja. Dorzucić warzywa i serca palmy i obtoczyć dokładnie w sosie. Odstawić na min. 30 minut do marynowania. W tym czasie przygotować krewetki.
Krewetki obsuszyć na ręczniku papierowym. Olej kokosowy rozgrzać na patelni i usmażyć na nim krewetki (nie dłużej niż po dwie minuty na każdą stronę). Posolić.
Sałatkę serwować posypaną krewetkami oraz posiekanymi orzechami arachidowymi.