Ten ultra słodki orientalny deser to przysmak wielu z nas. Od teraz możecie się nim cieszyć także będąc na diecie ketogenicznej... :) Keto chałwa jest równie dobra jak ta tradycyjna, a właściwie jeszcze lepsza, bo praktycznie bez węglowodanów... :D
pistacjelub inne orzechy do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Sezam uprażyć na złoto na suchej patelni mieszając od czasu do czasu (ok. 8 minut na średniej mocy palnika). Lekko przestudzić.
Umieścić z solą, słodzidłem oraz wanilią w malakserze. Ucierać, ściągając na bieżąco masę ze ścianek aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji plasteliny. Dodać olej sezamowy jeśli występują problemy z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji.
1. Aby usprawnić proces przygotowania chałwy, można skorzystać z gotowej pasty sezamowej (tahini), pomijając dodatek oleju sezamowego.2. Można nadać chałwie ulubiony smak, dodając inny ekstrakt, np. pomarańczowy, migdałowy, itp.