Go Back Email Link
+ porcje
keto czekoladowy sernik z wiśniami

Czekoladowy sernik z wiśniami

Avatar for Modern Cavegirl
Keto czekoladowy sernik z wiśniami to pyszne, dekadenckie w smaku letnie ciasto. Niech nazwa Was nie zmyli - nie ma tutaj grama sera... Jest to wyrób całkowicie bezmleczny, a jednocześnie mocno sernikowy w charakterze. No i to połączenie czekolady i wiśni - poezja smaku!
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas oczekiwania 6 hours
Czas całkowity 6 hours 25 minutes
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 238.54 kcal

Składniki
  

Spód

Masa sernikowa

Galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Olej kokosowy podgrzać do rozpuszczenia. Suche składniki wymieszać. Zalać olejem i bezcukrowym syropem. Wymieszać wszystko do uzyskania plastycznej masy. Tortownicę lub rant cukierniczy wyłożyć folią spożywczą i wylepić masą. Wstawić do lodówki.

Masa sernikowa

  • 500 ml mleka kokosowego zagotować z jajkami (mają się ściąć). Durszlak wyłożyć chustą serowarską i umieścić go w większym naczyniu. Wlać masę i odstawić na minimum 6 h do odsączenia (najlepiej zrobić to w wieczór poprzedzający przygotowanie sernika). Do dalszych kroków potrzebna będzie tylko gęsta część, "serwatkę" można zużyć do czegoś innego (polecam do smoothies).
  • Powstały "twaróg" zmiksować z jogurtem i pozostałym mlekiem kokosowym. Dodać kakao, substancję słodzącą i ekstrakt z wanilii. Czekoladę rozpuścić i wmieszać do masy. Masę wyłożyć na kakaowy spód. Wstawić do lodówki.

Galaretka wiśniowa

  • Wiśnie zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Posypać wierzch agarem i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia agaru. Zestawić z palnika i przestudzić. Gdy masa uzyska temperaturę pokojową, dosłodzić stewią w płynie. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch masy serowej.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu