Cofnij Email Link
+ porcje
keto sałatka ze szparagami camembertem i owocami

Sałatka ze szparagami, camembertem i owocami

Avatar for Modern Cavegirl
Sałatka ze szparagami, serem pleśniowym i owocami to pyszna letnia propozycja, której nie da rady się oprzeć. Połączenie smaków i konsystencji zachwyca i sprawia, że sięgasz po więcej. Stanowi ona pozycję obowiązkową w wiosenno - letnim menu!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 7 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas całkowity 12 minuty
Rodzaj dania Sałatka
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 588.21 kcal

Składniki
  

  • 100 g szparagi zielone (ok. 8 cienkich sztuk)
  • 1 garść rukola
  • 0,5 szt. awokado
  • 30 g truskawki (ok. 2 duże sztuki)
  • 40 g rzodkiewki (ok. 2 duże sztuki)
  • 60 g camembert (ok. 0,5 szt.) lub ugotowane na półtwardo jajka
  • 20 g borówki
  • 1,5 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 łyżka musztarda
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Szparagi ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i osuszyć.
  • Na talerzu ułożyć rukolę, następnie awokado, truskawki oraz rzodkiewki pokrojone w plastry. Camembert pokroić w trójkąty i razem ze szparagami wyłożyć na wierzch. Całość posypać borówkami.
  • Musztardę, oliwę i sok z cytryny wymieszać dokładnie do powstania emulsji. Dosolić do smaku. Powstałym sosem polać sałatkę.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)