Keto zapiekany budyń to prosty, szybki w przygotowaniu i jednocześnie efektowny niskowęglowodanowy deser. Nada się i na co dzień jako zaspokojenie ochoty na małe co nieco, jak i dla gości, zwłaszcza podany w towarzystwie sezonowych owoców, np. truskawek, malin czy borówek. Pycha!
owoce do przybranianp. truskawki, borówki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Spód i boki kokilek wysmarować olejem kokosowym.
Mleko, żółtka, wybrane słodzidło i ekstrakt waniliowy wymieszać do połączenia składników. Wlać do kokilek. Wstawić do większej formy wypełnionej wodą (do połowy wysokości kokilek).
Piec w piekarniku nagrzanym do 160° z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 35 - 40 minut aż wierzch się lekko skarmelizuje. Ostudzić. Można przed podaniem schłodzić w lodówce.