Cofnij Email Link
+ porcje
keto chłodnik z awokado

Chłodnik z awokado

Avatar for Modern Cavegirl
Keto chłodnik z awokado to szybka zupa, która robi robotę w upalne dni. Nie wymaga dużo pracy, jest serwowana na zimno, no i charakteryzuje się wysoką odżywczością oraz dobrym smakiem. Stanowi więc pełnoprawny posiłek, pozbawiony wad dań serwowanych na gorąco, gdy z nieba sączy się żar.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas całkowity 10 minuty
Rodzaj dania Zupa
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 297.5 kcal

Składniki
  

  • 2 szt. awokado dojrzałe
  • 600 ml bulion drobiowy lub warzywny w wersji wege
  • 4 szt. jajka
  • 2 łyżki olej z awokado lub oliwa z oliwek (chyba, że bulion jest bardzo tłusty, to wtedy pominąć)
  • 0,5 łyżeczki czosnek granulowany
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji

Sposób przygotowania
 

  • Bulion lekko podgrzać (tylko do momentu rozpuszczenia się tłuszczu), zblendować z miękkim awokado i oliwą (jeśli używasz). Doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowanym. Przelać do miseczek i schłodzić w lodówce.
  • W międzyczasie jajka ugotować na półtwardo. Podawać z połówkami jajka i kiełkami rzodkiewki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)