Ciasto, które kojarzy się z dzieciństwem w wersji niskoweglowodanowej, czyli keto kopiec kreta to propozycja nie do odrzucenia... ;) Musicie tego spróbować! Oczywiście nie ma tu mowy o żadnych gotowcach z kartonu. Wszystko robimy od zera. A żeby było ciekawiej, dodajemy tu także awokado! :D
Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodać słodzidło i ubijać dalej do uzyskania lśniącej jedwabistej masy. Żółtka wymieszać z olejem oraz mlekiem kokosowym. Dodać mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia oraz kakao, po czym delikatnie wymieszać całość z ubitymi białkami. Przełożyć ciasto do tortownicy (Ø 20 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Wystudzić.
Krem
Dokładnie zblendować awokado z sokiem z cytryny, stewią i 100 ml mleka kokosowego. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Wmieszać delikatnie do kremu z awokado. W razie potrzeby dosłodzić dodatkową porcją stewii. Pozostałe mleko kokosowe ubić na sztywno z glucomannanem (wymaga kilku minut ubijania) lub zagęścić żelatyną. Delikatnie połączyć obie masy.
Ciasto
Biszkopt przeciąć na 3/4 wysokości, wydrążyć spód. Banana pokroić w grubsze plasterki i ułożyć na spodzie. Na to wyłożyć krem formując kopiec. Pozostałą część ciasta pokruszyć i posypać wierzch kremu. Wstawić do lodówki na min. 2 h.