Brak pomysłu na niskowęglowodanowe śniadanie...? Jak zawsze najlepiej sprawdzą się jajka! Dzisiaj w niezwykle smacznym i przyjemnym dla oka wydaniu. Keto szakszuka szpinakowa to bowiem prawdziwa perełka wśród śniadaniowych potraw. Idealna na weekendowe poranki, kiedy jest czas, żeby delektować się smakiem. :)
Tłuszcz rozgrzać na patelni, drobno posiekać czosnek i przesmażyć go nie rumieniąc. Dodać szpinak. Dusić ok. 5 minut do pełnego rozmrożenia. Dodać śmietanę (najlepiej ją wcześniej zahartować). Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku. Odparować płyn do uzyskania konsystencji sosu.
W sosie szpinakowym zrobić 4 wgłębienia i wbić doń jaja. Doprawić solą i pieprzem. Posypać rozkruszoną fetą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° i piec przez ok. 10 - 15 minut aż jajka zetną się, ale żółtka pozostaną płynne.