Jogurt na keto diecie? Najlepszy jest pyszny i zdrowy domowy keto jogurt kokosowy! :D Przygotowany z miłością, pełen dobroczynnych bakterii probiotycznych, a zarazem pełnotłusty i ubogi w węglowodany. Jest to po prostu keto jogurt idealny!
1sztukastarter jogurtowy(zakwaska jogurtowa) na 1 l jogurtu lub 4 kapsułki probiotyku
glucomannanlub guma guar do zagęszczenia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Mleko kokosowe zagotować razem z cukrem kokosowym. Odstawić do ostygnięcia.
Gdy mleko osiągnie temperaturę 30 - 42°, odlać niewielką ilość mleka i rozmieszać w nim starter jogurtowy lub zawartość kapsułek z probiotykiem. Wlać do pozostałej części mleka i dobrze wymieszać. Przelać zaczyn do słoika, przykryć gazą i utrzymywać w temperaturze min. 30° przez ok. 12-24 h lub użyć jogurtownicy.
Gotowy jogurt wstawić do lodówki i przechowywać do tygodnia. Jeśli wyszedł za rzadki, można zagęścić go odrobiną glucomannanu (ok. ¼-⅓ łyżeczki na porcję) lub gumą guar. Ewentualnie można odsączyć je na sitku wyłożonym chustą serowarską.
1. Cukier kokosowy użyty w przepisie zostanie całkowicie zjedzony przez bakterie i nie jest ujęty w wartościach odżywczych gotowego produktu.2. Długość zakwaszania jogurtu należy dostosować do osobistych preferencji. Czym dłużej jogurt przebywa w cieple, tym bardziej kwaśny wychodzi.3. W zależności od zastosowanego rodzaju mleka kokosowego, konsystencja jogurtu będzie inna. Jeśli wyjdzie za rzadki, polecam zagęścić go przed konsumpcją glucomannanem lub gumą guar.