Cofnij Email Link
+ porcje
domowy keto jogurt kokosowy

Domowy jogurt kokosowy

Avatar for Modern Cavegirl
Jogurt na keto diecie? Najlepszy jest pyszny i zdrowy domowy keto jogurt kokosowy! :D Przygotowany z miłością, pełen dobroczynnych bakterii probiotycznych, a zarazem pełnotłusty i ubogi w węglowodany. Jest to po prostu keto jogurt idealny!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas oczekiwania 12 godziny
Czas całkowity 12 godziny 10 minuty
Rodzaj dania Dodatek, Śniadanie
Kuchnia Bałkańska
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 308.33 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Mleko kokosowe zagotować razem z cukrem kokosowym. Odstawić do ostygnięcia.
  • Gdy mleko osiągnie temperaturę 30 - 42°, odlać niewielką ilość mleka i rozmieszać w nim starter jogurtowy lub zawartość kapsułek z probiotykiem. Wlać do pozostałej części mleka i dobrze wymieszać. Przelać zaczyn do słoika, przykryć gazą i utrzymywać w temperaturze min. 30° przez ok. 12-24 h lub użyć jogurtownicy.
  • Gotowy jogurt wstawić do lodówki i przechowywać do tygodnia. Jeśli wyszedł za rzadki, można zagęścić go odrobiną glucomannanu (ok. ¼-⅓ łyżeczki na porcję) lub gumą guar. Ewentualnie można odsączyć je na sitku wyłożonym chustą serowarską.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Cukier kokosowy użyty w przepisie zostanie całkowicie zjedzony przez bakterie i nie jest ujęty w wartościach odżywczych gotowego produktu.
2. Długość zakwaszania jogurtu należy dostosować do osobistych preferencji. Czym dłużej jogurt przebywa w cieple, tym bardziej kwaśny wychodzi.
3. W zależności od zastosowanego rodzaju mleka kokosowego, konsystencja jogurtu będzie inna. Jeśli wyjdzie za rzadki, polecam zagęścić go przed konsumpcją glucomannanem lub gumą guar.