Cofnij Email Link
+ porcje
keto ratatouille z salami

Ratatouille z salami

Avatar for Modern Cavegirl
Danie, które nie potrzebuje specjalnej reklamy - jest pyszne, kolorowe i zdrowe, w dodatku utrzymane w śródziemnomorskich klimatach. Jego jedyny minus to fakt, że jest ciut pracochłonne. Na szczęście wygląd i smak keto ratatouille z salami wynagradza wszelkie trudy. Koniecznie do zrobienia w sezonie! :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 257.54 kcal

Składniki
  

Sos

Ratatouille

  • 180 g cukinia żółta
  • 180 g cukinia zielona
  • 180 g bakłażan chudy
  • 2 szt. pomidor okrągły
  • 80 g salami w plastrach
  • 40 g parmezan lub inny twardy ser, starty
  • sól himalajskakłodawska lub morska

Sposób przygotowania
 

Sos

  • Olej z awokado rozgrzać, zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę pokrojoną w małe kawałki i dusić przez ok. 5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić do miękkości przez kolejne 10- 15 minut. W razie potrzeby zalać odrobiną wody. Doprawić solą i ziołami prowansalskimi.
  • Gdy warzywa zmiękną, zestawić z palnika i lekko przestudzić. Zblendować w blenderze o wysokich obrotach na gładką masę. Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, zredukować go do odpowiedniej konsystencji.

Ratatouille

  • Bakłażana i obie cukinie pokroić na cienkie plastry i obsypać solą. Odstawić na 5 minut. W międzyczasie pokroić pomidora na cienkie plasterki. Bakłażana i cukinie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • W naczyniu do zapiekania umieścić sos, po czym układać po kolei plasterki cukinii zielonej, bakłażana, cukinii żółtej, salami oraz pomidora wzdłuż krawędzi formy. Kontynuować do wyczerpania składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° na 45 minut lub do frytkownicy beztłuszczowej na 30 minut.
  • Gdy warzywa będą już upieczone, posypać wierzch serem i podpiec jeszcze ok. 5 minut do zrumienienia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)