Cofnij Email Link
+ porcje
keto leczo

Leczo

Avatar for Modern Cavegirl
Ten węgierski klasyk pełen sezonowych warzyw nie sprawia wrażenia dania przyjaznego diecie ketogenicznej. A jednak, w towarzystwie niskowęglowodanowych dodatków leczo wcale nie odstrasza wysoką zawartością węglowodanów. W dodatku wszystkie pochodzą ze zdrowych źródeł, czyli świeżych warzyw. Polecam w sezonie!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Bałkańska
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 482.13 kcal

Składniki
  

  • 3 łyżki olej z awokado
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. papryka czerwona duża
  • 1 szt. papryka zielona duża
  • 350 g cukinia zielona i/lub żółta
  • 400 g kiełbasa wieprzowa (u mnie 200 g + 4 parówki drobiowe)
  • 350 g pomidory świeże lub z puszki
  • 1 łyżeczka papryka słodka w proszku
  • 1 łyżeczka papryka ostra w proszku
  • sól himalajskakłodawska lub morska do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju w garnku o grubym dnie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę zieloną i czerwoną. Posypać papryką w proszku. Przykryć i dusić przez 5 minut. Dodać cukinię i dusić dalej.
  • Pomidory zalać wrzątkiem, po 2 minutach odcedzić i zdjąć skórę. W międzyczasie kiełbasę i parówki pokroić w półplasterki i dodać do garnka. Pomidory pokroić w kostkę i również dodać. Dusić do miękkości. Dosolić do smaku.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu