Cofnij Email Link
+ porcje
czekodżem śliwkowy

Czekodżem śliwkowy

Avatar for Modern Cavegirl
Jesienne przetwory to dla mnie przede wszystkim czekodżem śliwkowy. Moja ulubiona konfitura, która ląduje nie tylko w naleśnikach, ale także w świątecznych piernikach. Warto wykorzystać właśnie trwający sezon śliwkowy i zamknąć te wspaniałe owoce w słoiczkach.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 10 porcji (2 słoiczki)
Kalorie 105.2 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Śliwki wypestkować, pokroić w kostkę i umieścić w garnku z grubym dnem. Gotować na dość dużym ogniu mieszając od czasu do czasu aż konfitura znacznie zgęstnieje. Czekoladę połamać na kawałki. Konfiturę zdjąć z palnika, dodać sól i czekoladę i mieszać aż do pełnego rozpuszczenia czekolady.
  • Gorący czekodżem śliwkowy przekładać do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcać i odkładać do góry nogami. Po wystudzeniu przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)