Hiszpański keto omlet z cukinii to niskowęglowodanowa wariacja na temat hiszpańskiej tortilla de patatas. Zamiast ziemniaków postawiłam na cukinię i wyszło rewelacyjne danie! Idealne na ciepło i na zimno, na śniadanie i na obiad. W dodatku bazuje na kilku prostych składnikach i szybko się je robi!
Cukinię pokroić na bardzo cienkie plasterki, posolić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na połowie oleju (ok. 5 minut). Cukinię odcisnąć z płynu i odsączyć na ręczniku papierowym. Dodać na patelnię, polać pozostałym olejem i zmniejszyć moc palnika.
Jajka lekko ubić z solą i pesto bazyliowym. Zalać warzywa na patelni i zwiększyć moc palnika. Dusić pod przykryciem ok. 6 minut. Zdjąć pokrywkę i wstawić patelnię pod grill (200° C) na kolejne 6 minut.
Posypać startym serem kozim i chwilę jeszcze potrzymać w piekarniku (do rozpuszczenia sera). Podawać na ciepło lub na zimno.