Złota jesień pachnie jabłkami, dynią i grzybami. I dokładnie takie aromaty unosiły się dzisiaj w mojej kuchni! :D W wyniku tego powstał m. in. keto placek biszkoptowy z jabłkami. Ten jesienny wypiek jest nie tylko pyszny i słodki, ale także całkiem niskowęglowodanowy!
Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą i słodzidłem. Dalej ubijając powoli wlewać rozpuszczony olej kokosowy i ocet oraz puree z dyni. Następnie dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Kwadratową formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy. Jabłko pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wyłożyć jabłko na wierzch ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160° C z włączoną funkcją termoobiegu do suchego patyczka.