Cofnij Email Link
+ porcje
keto placek z jabłkami

Placek biszkoptowy z jabłkami

Avatar for Modern Cavegirl
Złota jesień pachnie jabłkami, dynią i grzybami. I dokładnie takie aromaty unosiły się dzisiaj w mojej kuchni! :D W wyniku tego powstał m. in. keto placek biszkoptowy z jabłkami. Ten jesienny wypiek jest nie tylko pyszny i słodki, ale także całkiem niskowęglowodanowy!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 9 porcji
Kalorie 88.34 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą i słodzidłem. Dalej ubijając powoli wlewać rozpuszczony olej kokosowy i ocet oraz puree z dyni. Następnie dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Kwadratową formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy. Jabłko pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wyłożyć jabłko na wierzch ciasta.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160° C z włączoną funkcją termoobiegu do suchego patyczka.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Puree z dyni można przygotować samodzielnie piekąc dynię do miękkości i blendując na gładki mus.